Interactief online magazine

De kracht van het interactieve magazine in combinatie met de Online Editor ligt in het gemak en de vrijheid waarmee een magazine of presentatie kan worden opgemaakt. Gebruikers kunnen het foto- of videomateriaal eenvoudig uploaden, positioneren en voorzien van animaties of effecten.

De werkwijze
Het ontwerp van het magazine dient vooraf bepaald te worden in een programma als Adobe Photoshop of een variant hierop. Vanuit deze omgeving kan het ontwerp worden opgeknipt in losse onderdelen en worden ge-upload naar de Editor. Hier worden de onderdelen opnieuw volgens het ontwerp gepositioneerd waarbij de timing, animaties en effecten kunnen worden toegepast. Met behulp van deze mogelijkheden verandert het platte ontwerp in een interactieve pagina. Nadat de basis van de pagina is opgezet is het mogelijk lagen, buttons, video’s en geluidsfragmenten toe te voegen. Eenvoudige pagina’s die geen interactie nodig hebben kunnen ook direct vanuit Photoshop worden omgezet naar PDF. Na het importeren van het PDF-document staat het basisontwerp als een enkele laag in beeld en kan worden verrijkt met extra objecten. De keuze voor deze methode hangt af van de gewenste complexiteit van de pagina.

 

Nadat alle pagina’s van de nieuwe editie zijn opgemaakt en getest kan het magazine gepubliceerd worden. Hierbij kan er een worden gemaakt of het magazine openbaar is of met een wachtwoord beveiligd moet worden. Na publicatie verschijnt het magazine als nieuwe cover in de website en op de iPad. Het magazine zelf kan nu elk moment worden bijgewerkt, de gewijzigde pagina’s worden automatisch ge-update. Het leesgedrag van de bezoekers is de volgende dag uitgebreid terug te zien met statistieken van Google.

 

In de online omgeving kan er worden gekozen voor een betaalsysteem. Klanten dienen zich in dit geval eerst te abonneren of een losse editie of op een periodiek abonnement. Voor de iPad geldt een apart systeem dat via het abonnementenmodel van Apple loopt.
 

Interactie binnen het magazine
Met het magazinesysteem is het niet alleen mogelijk om informatie weer te geven, een bezoeker heeft zelf ook de mogelijkheid om zijn input achter te laten. Zo is het systeem uit te breiden met extra componenten als reactie & enquêteformulieren. Bezoekers kunnen hier direct in het magazine zelf reageren op een artikelen. Wilt u meer informatie over uw bezoeker dan is het mogelijk een enquête formulier op te maken en te verwerken in het magazine. De resultaten hiervan zijn direct uit het beheersysteem op te halen.

Het werken met het systeem
Om met het systeem te kunnen werken is het makkelijk dat een gebruiker al ervaring heeft met DTP-software. Veel onderdelen van het editor systeem zijn nagekeken van bekende software-pakketen waardoor iemand snel bekend raakt met het systeem. Het pakket wordt geleverd met handleiding en uitgebreide help-video’s. Het is eveneens mogelijk een workshop te volgen om alle ins en outs van het programma onder de knie te krijgen, hierbij wordt niet alleen de software besproken maar ook de richtlijnen waarbij men moet letten van het opmaken van digitale content.Uitgebreide mogelijkheden
De software is voor een breed publiek te gebruiken. Zo is het voor vormgevers eenvoudig mogelijk om een magazine met behulp van de beschikbare mogelijkheden op te maken. Het systeem kan echter ook worden gebruikt voor presentaties. In dit geval kan het systeem als vervanging van Powerpoint-sheets worden gebruikt, met vele extra functies. Met het rechtensysteem is het hierbij mogelijk dat medewerkers van een organisatie met hun eigen account inloggen. De ingewikkeldere componenten van het systeem worden hierbij uitgeschakeld, deze gebruikers kunnen bestaande presentaties gebruiken en personaliseren naar hun eigen wensen. De presentaties kunnen zo weer op de iPad, de website of in de offline AIR-applicatie voor de laptop worden ingeladen. 

Hosting, magazine domein & back-ups
Het volledige software pakket draait online op de servers van BlueBerry. Dit geldt ook voor alle content die in het magazine wordt verwerkt. BlueBerry is in staat externe domeinen aan de magazine omgeving te koppelen. Gebruikers merken hierbij niet dat ze naar een andere omgeving worden omgeleid bij het bekijken van een magazine. Het formaat van het hostingpakket is afhankelijk van het verbruikte dataverkeer. BlueBerry hanteert verschillende staffels naarmate het dataverkeer toeneemt. Er wordt een dagelijkse back-up gemaakt van alle content van de magazines. Het is daarnaast ook mogelijk om via de offline AIR-viewer de content van uw magazine naar uw harddisk te downloaden.

Belangrijkste opties & mogelijkheden

 • Volledig online systeem waarbij enkel installatie van de Flash-plug-in is vereist
 • Geen technische kennis vereist, wellicht enige affiniteit met DTP-software
 • Mogelijkheid om magazines in meerdere talen op te maken en te publiceren
 • Interface magazinesysteem geheel aan te passen aan huisstijl van de klant
 • Optie om te starten vanuit blanco werkblad of vooraf opgemaakt PDF-document
 • Optie om te starten vanuit vooraf ontwikkelde templates
 • Uitgebreid rechtensysteem voor meerdere gebruikers
 • Zelf de mogelijkheid voor het uploaden van fonts
 • Eenvoudig gebruik van bibliotheek met effecten en animaties
 • Gebruik van lagen en groepen om binnen een pagina de diepte in te klikken
 • Beveilig de complete omgeving of losse edities met een wachtwoord
 • Mogelijkheid om de magazines offline te downloaden met losse AIR-applicatie
 • Optie om magazine te printen in PDF-formaat 
 • Magazines worden geoptimaliseerd voor de indexatie in zoekmachines